De lekkerste tips om goedkoper te eten!

Gepubliceerd op 24 juni 2022 om 13:04

Zo kan je goedkoper en lekker eten!

Besparen op je eten, dat wil niemand doen.
Bij de gedachte alleen al denken we direct dat we elke dag een droog boterhammetje met choco moeten eten.
Maar dat hoeft zeker zo niet te zijn!
Je kan veel geld besparen op eten en toch nog steeds rijkelijke, smakelijke en heerlijke maaltijden bereiden!

Het enige dat je nodig hebt is een diepvriezer en een beetje cooking skills!


Koolhydraten:


Brood

Een brood bij de bakker kost al gauw 2,00 – 3,00 euro.
Maar je kan ook zelf je brood bakken.

Hiervoor hoef je geen bakker skills te hebben, dit kan iedereen!

Schaf jezelf een broodbakmachine aan (dit is een eenmalige aankoop die zichzelf na een tijdje dubbel en dik terugbetaald).
Ikzelf heb de B3974 van Domo, deze bakt mooi groot brood met een krokante korst.
Je kan zelf instellen hoe licht of donker je jouw korst wil en er staan veel verschillende programma's op om allerlei soorten broden mee te bakken.
Zelfs een glutenvrij programma voor wie glutenintolerant is.
Hij gaat al 2 jaar goed mee en bakt nog elke dag heerlijk, vers, warm, krokant n luchtig brood!

 


Schaf enkele kwaliteitsvolle zakken bloem aan bij een klein zelfstandige, deze kan je overal op internet terugvinden.
Al wat je verder nog nodig hebt zijn ingrediënten die iedereen standaard in de keuken heeft staan.

- Zout
- Olie
- Suiker
- Gist

Op internet vind je massa’s verschillende broodrecepten voor in een broodmachine.
Experimenteer met verschillende granen (donkere, lichte, gemengde) en kom zo te weten welk brood jou echt kan smaken.
Je kan hier eindeloos met variëren.
Suikerbrood, rozijnenbrood, eierbrood, notenbrood.. Alles kan!

Het voordeel van vers brood bakken is dat er geen bewaarmiddelen en broodverbeteraars aan zijn toegevoegd.
(Wist je dat broodverbeteraar gemaakt is van beenderen, varkensharen of zelfs mensenharen?)
Lekker toch? ;)

Granen van een echte molen zijn vaak ook biologisch en van betere kwaliteit (dus gezonder) dan in de supermarkt of van bij de bakker.

Als je een vers brood hebt gebakken laat je het eerst even afkoelen.
Vervolgens snijd je de helft door en maak je hier sneetjes boterhammen van die je kan verpakken en vervolgens kan invriezen.
Doordat er geen bewaarmiddelen inzitten is je brood wel na 1-2 dagen hard of oudbakken.
Dus neem enkele sneetjes voor deze dag en vries de rest lekker in.
Je hoeft het ‘s morgens maar enkele minuten uit te leggen tot het ontdooit is en je kan heerlijk ontbijten!
Maak er bijvoorbeeld een toast van, een croque monsieur of leg het even in de oven met wat lookboter op.
Met 1 groot vers gebakken brood doe je wel een hele week (als je geen al te grote eter bent).
Super voordelig!
Ook de kwaliteit en smaak van een vers gebakken brood merk je meteen, vanaf nu wil je nooit nog een brood van de bakker!

Pasta

 

Van diezelfde bloem kan je ook zelf pasta maken!
Het is niet enkel super leuk om te doen maar het smaakt ook weer zoveel lekkerder dan pasta uit de winkel.
Die smaken zijn gewoonweg niet te vergelijken.

Wil je dat doen heb je wel een pastamachine nodig (ook weer een eenmalige aankoop die zichzelf na een tijdje terugbetaald)

Het is supersimpel!
Je hebt maar 2 ingrediënten nodig voor het basisdeeg.
Bloem en eieren.
Ook hierover vind je heel wat recepten online waar je ook weer erg mee kan variëren.

Met je pastamachine kan je verschillende soorten pasta maken als dikke of dunne spaghetti, tagliatelle, lasagne vellen enz..
Ik gebruik de machine van Qualita. Deze kan je zowel handmatig als elektrisch bedienen en bevat 7 verschillende pasta standen. Ook komt deze met een handige tafelklem zodat ie stevig vastgezet kan worden.


Er bestaan nog veel verschillende pasta machines die volledig elektrisch en veel handiger in gebruik zijn zoals de Philips Avance Pastamaker of de Philips Viva Collection , deze zijn volledig automatisch.
Je hoeft enkel maar ingrediënten toe te voegen en de machine doet de rest! Maar deze modellen komen natuurlijk wel met een hoger prijskaartje.
Dus als je niet bang bent van wat kneed en draaiwerk is een handmatige machine even goed.


Met de hand kan je ook altijd lekkere ravioli maken of Chinese dumplings zijn bijvoorbeeld mijn favoriet!
Als je pastadeeg gekneed en gevormd is kan je hem makkelijk laten drogen, in een bokaal bewaren en in de kast opbergen.

Variatie:

Doe bij je hoeveelheid pastadeeg de helft aardappelpuree bij en je hebt lekkere Gnocchi!

Gnocchi is een mix tussen pasta en aardappelen uiteraard.
Je moet er van houden, het is niet iets wat iedereen kan smaken.

Nu heb je met enkele ingrediënten 3 soorten koolhydraatrijke recepten gemaakt die je zowel als ontbijt, middagmaal en avondmaal kan eten.

Je kan hier zoveel verschillende gerechten mee maken dat je een week lang kan genieten van deze simpele receptjes!


In het grootwarenhuis vind je grote zakken rijst voor enkele euro’s.
Van zulke zak kan je wel een half jaar eten!
Veel malen goedkoper dan die kleine doosjes waar 5 zakjes (5 porties) rijst inzitten.


Soep

 

Verse gemaakte soep kost ook niet zoveel.
Wat groenten, bouillon, misschien een stukje kip of een gehaktballetje erin en smullen maar!
Het voordeel aan soep is dat het erg gezond is, boordenvol vitaminen zit en op elk moment van de dag kan smaken!
Het is een heel zuinig gerecht waar je lang mee toekomt.
Maak gelijk een grote pot soep en vries veel porties in zodat je maar snel een potje te nemen hebt en het maar even hoeft op te warmen.

Maak verschillende soorten soep voor een variatie van smaak en geef ze allemaal een plekje in de diepvries.
Eet het bijvoorbeeld met een sneetje van jouw vers ingevroren brood bij, wat wil een mens nog meer?


Groenten

 

Zorg altijd dat je verse groentjes in huis hebt.
De goedkoopste manier om verse groenten in huis te hebben is uit eigen tuin natuurlijk!
Maar niet iedereen heeft een tuin of groene vingers.
In dat geval is het beter om groenten op de markt te kopen.
Vaak zijn deze kramen veel malen goedkoper dan de kruidenier of supermarkt.
Deze groenten zijn ook nog eens verser én groter!
Je kan ze zelfs meestal ook veel langer bewaren in de koelkast.

Rauwkost


Met rauwkost als sla, tomaten, komkommers ed. kan je verrukkelijke slaatjes maken.
Gecombineerd met toast en een makreel uit blik bijvoorbeeld.
Een lekkere maar spotgoedkope maaltijd!
Niet enkel slaatjes zijn goedkoop maar met koude groenten kan je ook veel recepten maken als wraps, pitabroodjes, belegde broodjes en zoveel meer!
Je hoeft enkel nog maar een stukje proteïne toe te voegen voor een volwaardig gerechtje.

Voor een gezonde snack kan je bijvoorbeeld wortels in frietjes snijden met een dipsausje of rauwe bloemkool met cocktailsaus is ook een aanrader!
Nog een lekkere tip:
Koop een bolletje mozzarella voor 0,60 eurocent en snij deze in ronde plakjes, leg daarbovenop een schijfje tomaat met wat peper en zout.

 

Warme groenten

 

Verse groenten voor bij het avondeten als wortelen, pompoen, selder etc. kosten niet veel.
Je kan ze vooraf wel best even blancheren om de kleur te behouden.
Verpak ze nadien in porties per maaltijd en vries ze in.
Zo heb je altijd een verschillend aanbod aan groentjes voor bij je avondmaal

 

Groenten in blik

 

Je wil misschien niet altijd alles vers maken dus groenten in blik zijn ideaal in dat geval.
Ook deze zijn niet zo duur als je ze koopt van witte merken natuurlijk.
Qua smaak merk ik niet altijd een verschil tegenover het echte merk.
Stockeer wat potjes in je bergruimte of keukenkast.
Je hoeft ze maar te pakken en op te warmen.

Ook diepvriesgroenten kan je makkelijk maandenlang bewaren in je vriesvak.

Je hebt nu ‘voor een appel en een ei’ tal van groenten in huis waar je weken of zelfs maandenlang van kan eten voor weinig geld!


Proteïnen

 

Als je een klein budget hebt is vlees en vis altijd het duurste.
Maar ook hier kan je het zo goedkoop mogelijk proberen te maken.

 

Varkensvlees is het goedkoopste vlees op de markt.
Niet het meest gezonde en ook niet het meest vetarme maar vlees is vlees als je ‘krap bij kas’ zit.
Voor enkele euro’s heb je al wel een lekkere karbonade of een knapperige schnitzel.
Hamburgers en alle gehaktwaren zijn zeker ook niet het duurst.

Kip is een superfood dat bij alles past!
Het zit boordenvol eiwitten en bevat amper vetten (als je niet het vel opeet).
Maar met weinig geld kan dit toch een prijslijk stukje proteïne zijn.
Zeker in de supermarkt, daar betaal je al snel rond de 7,00 euro voor 2 kleine stukjes filet.
Ik koop daarom kip altijd bij Halal winkels.
Deze kip komt meestal uit Polen of dergelijke en is niet te vergelijken met Belgische kip.
De filets zijn veel groter, verser en rijkelijker van smaak.
Ook de structuur van het vlees voelt zachter en laat ik niet vergeten dat deze ook malser is dan onze kip.
Let wel op! Sommige kipfilets zijn opgespoten met water waardoor het lijkt alsof het gigantische stukken gevogelte zijn.
Dit kan je misschien best even navragen als je dit een belangrijk iets vind.
Bij deze Halal winkels krijg je al een kilo kipfilet voor ongeveer 5,00 euro.

Thuis verdeel ik het in porties per persoon, doe ze in een diepvrieszakje en vries zelfs wel 4 kilo kip tegelijk in.
Hiervan kan ikzelf meer dan een maand eten (want ik eet natuurlijk ook nog andere dingen).
20 euro voor 4 kilo kipfilet is echt niet veel!

 

De prijs van vis kan soms wat afschrikken maar in het diepvriesvak van de supermarkt liggen zakken met goedkopere vis.
Tilapia is volgens mij de goedkoopste soort samen met pangasiusfilet maar ook andere witte visfilets zijn niet zo duur.
Er zitten dan ook altijd ongeveer 4-6 stukken vis in 1 verpakking.
Dus als je zak vis bijvoorbeeld 6 euro kost heb je één stuk vis voor 1 euro.
Doe dat bij een beetje aardappelpuree en een portie van je ingevroren groentjes en je hebt een maaltijd van amper 3 euro.

Met scampi’s is het net zo.
Een product dat ik vroeger altijd liet liggen omdat ik het te duur vond, terwijl het mijn lievelingseten is.
Een goedkope zak scampi’s kost ongeveer 12,00 – 14,00 euro.
(Je hebt er goedkopere maar die smaken naar plastiek ;) )
14,00 euro is best prijslijk zo op het eerste zicht!
Ik kocht dit enkel maar als ik iets te vieren had, het was een gelegenheidsproduct.
Maar als je verder denkt dan dat kom je op het volgende:

Een zak van 14,00 euro bevat ongeveer 500 gram scampi’s.
Je eet het altijd met pasta/rijst/brood en saus.
Een maaltijd die erg goed vult door de grote hoeveelheid koolhydraten.
Voor een hoofdgerecht is 120 gram scampi’s een goede portie.
Je kan van 1 zakje wel 4 keer eten zo.
Dus kost je portie scampi’s bij jouw maaltijd geen 14,00 euro maar 3,50 euro.
Als je het op deze manier berekent is het eigenlijk geen duur product.

Het is altijd handig om te kijken hoeveel je krijgt voor welke prijs en hoe vaak je er van kan eten.
Zo kan je veel beter inschatten of iets binnen jouw budget past of niet.


Rund en wild blijven de duurste stukken vlees.
In financieel moeilijke periodes is dat iets wat je ook kan bekijken als gelegenheidseten.
Er bestaat natuurlijk steak van 4,00 euro maar voor fijnproevers is dit taai, smaakloos vlees.
Maar je hebt meer dan genoeg goedkopere opties om lekker te eten dus dat duurdere stukje steak zal je niet zo snel missen.


Eet wat meer vegetarisch!


Met vegetarisch eten kan je heerlijke dingen maken!
Ik ben zelf 8 maand Vegan geweest en ik at lekkerder dan ooit tevoren!
Heerlijke pasta’s met tofu, gefrituurde oesterzwammen, worteltaart.. Alles kan je vegan maken!
Zeker een goedkopere manier van leven als je geen geld moet besteden aan vlees of vis.
Integreer enkele vegetarische dagen in jouw weekmenu en je zal versteld staan hoeveel variatie je zo in je voedingsschema kan brengen.
Zeker het proberen waard!


Om goedkoop te eten zonder elke dag uren in de keuken te moeten spenderen is het een goed idee dat je altijd een extra portie klaarmaakt.
Zo kan je de dag zelf van je verse maaltijd eten en de overschot (de extra portie) vries je in.
Als je dit regelmatig zo doet heb je altijd wel een makkelijk opwarmmenu voor de dagen dat je geen zin hebt om te koken.

Je wil natuurlijk niet elke dag even gezond eten of even een snelle snack wegwerken, daarom som ik hieronder enkele goedkope producten op die altijd handig zijn om in huis te hebben.

- Diepvriesfrietjes
- Frituursnacks
- ingevroren hamburgers
- pizza
- Ingevroren gemarineerde ribbetjes
- Kroketten
- Loempia’s
- Bladerdeeg


- Hotdogworstjes
- afbakbroodjes
- Blikjes makreel, tonijn of zalm
- Rijstwafels
- Pitabroodjes
- Pannenkoeken
- Cracottes
- Veen beschuiten
- Ontbijtgranen
- Puddingpoeder
- Havemoutvlokken

Met deze producten in je kast heb je altijd wel wat lekkers in huis!
Probeer steeds naar het witte merk te grijpen als je wil besparen op voeding.

Tip :

Als je jezelf aan een weekbudget moet houden probeer dan zoveel mogelijk mee te nemen in één keer.
Elke keer je naar de winkel gaat neem je altijd nog iets extra mee, dus ga je 3 x per week heb je 3 x extra geld uit gegeven dat je niet gepland had.
Ga ook nooit met honger winkelen, dan heb je zin in alles!

Succes!





Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.